AFRİKA SİNEMASI - 1 Djibril Diop Mambéty



Henüz 24 yaşındayken yani 1969 yılında 'Contras' City' isimli ilk kısa filmini çeken Djibril Diop Mambety 1945 yılında Senegal'de doğdu. Senegal'in dünya çapında bilinen ilk ve henüz tek yönetmeni. 53 yıllık yaşamına 2 uzun metraj, 5 tane de kısa film sığdırdı.
 Amacı 'sinemayı yeniden yaratmak' olan Mambety, filmlerinde güç ve aldanma sembollerini bolca kullanmıştır.
1970 yılında çektiği ikinci kısa filmi 'Badou Boy' Tunus Carthage Film Festivali'nden ödül almıştır.
Adını ilk uzun metrajı 'Touki Bouki' (Bir Çakalın Yolculuğu) filmi ile duyuran Mambety, bu filmle Moskova ve Cannes Film Festivalleri'nde ödüller almıştır.


İkinci uzun metrajını çekmek için 20 yıl beklemiştir. Friedrich Dürrenmatt'ın yazdığı 'The Visit' (Yaşlı Kadının Ziyareti) tiyatro oyununu 'bir de benden izleyin' dercesine uyarlayıp yönetti. (bkz. http://ciplakayaklisovalyeler.blogspot.com/2012/10/hyenes-1992-hyenes-srtlanlar-1992-ylnda.html)
İkinci uzun metrajından sonra 1994'te 'Le Franc', 1998'de ise 'La Petite Vendeuse De Soleil' kısa filmlerini çekti.'' La Petite Vendeuse Soleil'' filminin montajını yaptığı sıralarda; Paris'te tedavi gördüğü hastahanede hayatını kaybetti.

Fransız araştırmacı Vlad Dima; Mambety filmlerindeki senkron ve asenkron arasındaki ses geçişinin, izleyiciyi görsel düzlemden sesli anlatı düzlemine geçme yolu olarak tanımlamaktadır.



Yorumlar