FRİEDRİCH DÜRRENMATT VE DANYAL TOPATAN



Siz hiç hayali bir katilin peşine düşen bir dedektifi ele aldınız mı?

Ladislao Vajda tarafından çekilen 1958 yapımı 'Es Geschan Am Hellichten Tag' (Yem) filminden sonra bu senaryodan yola çıkarak 'Yemin'i yazdı. Daha sonra aynı roman 2001 yılında Sean Penn'in yönettiği ve  başrolde de Jack Nicholson'un oynadığı  'The Pledge' (Söz) ismiyle tekrar beyaz perdeye aktarıldı. Yaşlı Kadının Ziyareti, 5.Frank,Uyarca,Babİl'e Bir Melek İniyor ve Fizikçiler gibi dünyanın bir çok ülkelesinde sahnelenen oyunların sahibi olan İsviçreli yazar Friedrich Dürrenmatt'ın yolu tabi ki Türkiye'den de geçti. Devlet Tiyatroları ve bir çok özel tiyatro tarafından yazdığı oyunlar başarılı bir şekilde ülkemizde de sahnelendi.
Dürrenmatt'ın yazdığı 'Yemin'in yolu yeşilçamdan da geçer. Yılmaz Duru tarafından çekilen ve 1970 yılında vizyona giren 'Erkek Gibi Ölenler' ismiyle.
Başrollerinde Yılmaz Duru, Feri Cansel, Nihat Ziyalan, Tufan Giray ve Danyal Topatan'ın rol aldığı filmde;
Görevi gereği Ürdün'e gitmek üzere olan komiser Kemal (Yılmaz Duru), Büyükçekmece taraflarında vahşice işlenmiş bir cinayet haberi alır. Ormanda boğazı kesilmiş küçük bir kız çocuğunun cesedi bulunmuştur. Küçük kızın cesedini bulan Osman Alyüz (Danyal Topatan) daha önce benzer bir davadan hüküm giymiştir. Osman sorguda yapılan baskıya dayanamaz suçu kabul eder ve daha sonra da koğuşta intihar eder. Komiser Kemal gerçek katilin izini sürmeye devam eder...
Filmin künyesini araştırdığınız zaman maalesef Friedrich Dürrenmatt ismine rastlayamıyorsunuz. Romanda anlatılan hikayeyle neredeyse birebir ilerleyen film dönemin şartalarına göre gayet iyi işlenmiş ve iyi oyunculuklarla su gibi akıp gidiyor. Siyah beyaz olması ve Danyal Topatan'ın Osman Alyüz kompozisyonu filmi daha bir çekici kılıyor. Yeşilçam ve remake versiyon sevenlerdenseniz mutlaka kaçırmayın.
Şimdiden iyi seyirler...

Yorumlar

  1. Kaliteli bir polisiye yapıma benziyor. Belirttiğiniz üzere dönemin şartlarına göre gayet iyi görünüyor teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder