John Steinbeck ve Burhan Çaçan



Dünyanın en iyi gerçekçi roman ve öykü yazarı John Steinbeck'in eserleri, yapıları ve evrensel boyutları neticesinde bir çok farklı ülkede tiyatro sahnelerine uyarlandığı gibi sinema perdesine de yansımıştır. 
Steinbeck'in sinema serüvenine tabi ki Türk sineması da dahil olmuştur. Örneğin, Nevzat Pesen'in yönettiği 1962 yapımı 'İkimize Bir Dünya' filmi. 1937'de kaleme aldığı 'Fareler ve İnsanlar' romanının uyarlanan filmde, Orhan Günşiray, Kadir Savun, Çolpan İlhan, Diclehan Baban ve Renan Fosforoğlu gibi usta isimler yer alıyor.
Yazıyı kaleme almamın en büyük sebebi ise yıllar önce bir misafirlikte seyretmek zorun
da kaldığım ve yıllar sonra Steinbeck'in 'İnci'sini okuduktan sonra yok artık dediğim 1986 yapımı olan ve baş rolünde Burhan Çaçan'ın oynadığı 'Ağlama' filmi. Steinbeck'in kitaptaki karakteri 'Kino'yu Burhan Çaçan oynuyor. Çocukluğumuzun Ramazan aylarında, iftar saatlerinde, minareden ezan okuyan Burhan Çaçan'ın bir Steinbeck karakterini canlandırması...
Nobel ve Pulitzer ödüllü John Steinbeck'in yolu; Memik Oğlan, Namussuz Ayrılık, Mevlüt ve İlahiler, Neden Geldim İstanbul'a gibi albümlerin sahibi Halk müziği sanatçısı Burhan Çaçan ile kesişiyor 'Ağlama' filminde. (Normal şartlar altında bana ütopik bir ihtimal gibi gelirdi bu olay.)

Keşke filmin jeneriğinde 'John Steinbeck'in 'İnci' isimli romanından uyarlanmıştır.' yazısını görseydik... Yine de Burhan Çaçan ve Bahar Öztan'ın yanı sıra Hüseyin Peyda, Sırrı Elitaş, Hikmet Taşdemir ve İsmail Hakkı Şen gibi ustaları bir Steinbeck uyarlamasında seyretmek çok güzel.

Yorumlar

  1. Nefis bir bilgi. Çok şaşırdım. Steinbeck hayranı olarak bu bilgiden mahrum kalmışım.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. konulojiden selamlarrrr seviliyorsunuz burhan çaçanın böyle bir rol aldığını bilmiyordum :) yazılarınızın devamını bekliyorum ^_^ ❤️

    YanıtlaSil

Yorum Gönder