DÜNYANIN EN İLGİNÇ FİLMLERİ

DONG  (DELİK) - 1998




Malezyalı yönetmen Ming Liang Tsai'nin senaryosunu yazıp yönettiği Dong, karamsar bir ortamda yaşayan küçük insanların buhranlı ve minimalist portesini çiziyor. Filmdeki ana karakterler, 'Üst kattaki adam' ve 'Alt kattaki kadın' dır. Komşuluk ilişkisini soyut bir çerçeve içinde işleyen filmde, iki zıt komşunun absürt ruh hallerine şahit oluruz...


Yönetmen: Ming-liang Tsai
Senaryo: Ming-liang Tsai, Pi-ying Yang
Oyuncular: Kuei-Mei Yang, Kang-sheng Lee, Hu-Chin Lin, Tien Miao
Yapım: Tayvan
Yapım yılı: 1998
Süre: 95 dk.


BLUE (MAVİ) - 1993




İngiliz oyuncu, yönetmen ve senarist Derek Jarman'ın yazıp yönettiği Blue, sadece sesler ve müzik eşliğinde izleyiciyi 79 dakikalık mavi bir körlüğü çıkarıyor. Film boyunca mavi bir ekran görüntüsü üzerine işlenmiş arka fondaki sesler, efektler ve müziklerle hikayenin deneysel bir şekilde aktarılışına şahit oluyoruz.  Derek Jarman, AIDS hastalığının kendisine yaşattığı deneyimleri, hem fiziksel hem de ruhsal anlamda, mavi rengiyle aktarıyor. 


Yönetmen: Derek Jarman
Senaryo: Derek Jarman
Sesler: Derek Jarman, Tilda Swinton, Nigel Terry, John Quentin
Yapım: İngiltere
Yapım yılı: 1993
Süre: 79 dk.

THE UNKNOWN (BİLİNMEYEN) - 1927




Korku türünün yaratıcılarından ve dünya sinemasına ciddi katkısı olan Tod Browning'in yönettiği 'The Unknown' da, kolları olmayan ve bir sirkte bıçak fırlatıcısı olarak çalışan Alonzo, erkek kollarına fobisi olan Estrellita'ya aşıktır. Ancak öyle beklenmedik şeyler olur ki olayın akışı bir anda değişir. Sirkte başka gösteriler yapan Malabar, Estrellita'ya bu fobisini yenmesinde yardımcı olur. Bu duruma çok sinirlenen Alonzo cinayet planları yapmaya başlar. 
Alonzo karakteri ile karşımızda olan sessiz sinemanın en yetenekli aktörlerinden '1001 Surat' lakaplı Lon Chaney'in kah ayağıyla ağzına sigara götürüp sigarayı yakarken kah ayağıyla gitar çalarken yahut ayak parmaklarıyla tuttuğu fincandan kahve içerken izliyoruz.


Yönetmen: Tod Browning
Senaryo: Tod Browning, Waldemar Young, Joseph Farnham
Oyuncular: Lon Chaney, Joan Crawford, Norman Kerry, Nick De Ruiz, John George
Yapım: ABD
Yapım yılı: 1927
Süre: 63 dk


SANTA SANGRE (KUTSAL KAN) - 1989





Şili'li çılgın yönetmen Alejandro Jodorowsky'nin yönettiği 'Santa Sangre', akıl hastahanesinde yatmakta olan ve kendini kuş zanneden Fenix'in yaşadıklarını anlatıyor. Çocukluğu babasına ait bir sirkte geçen Fenix'in hayatı, babasının annesini sirkte gösteriler yapan dövmeli kadınla aldatmasıyla değişir. Fenix'in annesinin, babasının cinsel organına sülfürik asit atması sonucunda, babası annesinin iki kolunu keser ve intihar eder. Fenix geçirdiği travmadan sonra akıl hastanesine yatar...Yıllar sonra odasının penceresinden sokakta bekleyen iki kolu olmayan annesini gören Fenix, hemen hastaneden kaçıp annesinin yanına gider ve annesiyle simbiyotik ilişkileri başlar.

Jodorowsky'nin sürrealist psikanaliz yaptığı bu film, gerçekten de bir başyapıt...


Yönetmen: Alejandro Jodorowsky
Senaryo: Alejandro Jodorowsky, Roberto Leoni, Claudio Argento
Oyuncular: Axel Jodorowsky, Blanca Guerra, Guy Stockwell, Thelma Tixou, Sabrina Dennison
Yapım: Meksika - İtalya
Yapım yılı: 1989
Süre: 123 dk


TAXIDERMIA (TAHNİT) - 2006





Macar yönetmen György Palfi'nin yönettiği Taxidermia'da, aynı aileden olan üç kuşak erkeğin hikayesine tanık oluyoruz: Büyükbaba, baba ve oğul.  2. Dünya Savaşı sırasında görevli olan Büyükbaba'nın sıra dışı fantezileri vardır. Savaş sonrası Sovyet Dönemi'nin atleti olan Baba'nın ise, alanı hızlı yemek yeme üzerinedir. Torun ise bir tahnitçilik (çeşitli kimyasal bileşenler kullanılarak hayvan postu doldurma işlemi) yapmaktadır. En büyük arzusu ölümsüzlük olan Torun, aile bireylerinden bağımsız olarak bu arzusu doğrultusunda çeşitli çalışmalar yapmaktadır.

Filmdeki üç kuşak, aslında üç farklı dönemi temsil ediyor. Karakterlerin yaşadıkları dönem, yaptıkları meslekler, fiziksel özellikleri tam da bunu gösteriyor.

Yönetmen: György Palfi
Senaryo: György Palfi, Lajos Parti Nagy, Zsofia Ruttkay
Oyuncular: Marc Bischoff, Csaba Czene, Gergely Trocsanyi, Piroska Molnar
Yapım: Macaristan
Yapım yılı: 2006
Süre: 91 dk.

Serinin devamı gelecek...

Yorumlar

Yorum Gönder