Beyazperdede Öpücükler

Taksim sahaflar çarşısında karşımıza çıkan 'Sanat Olayı' isimli aylık kültür sanat dergisinde çıkan güzel bir araştırma 'Beyazperdede Öpücükler'...

İlk Öpücük


Beyaz perdede ilk öpüşen kişiler, John C. Rice ve May İrwin'di. Bu tarihsel olay, 1986 Nisan'ında Thomas Edison'un The Kiss (Öpücük) filminde gerçekleşmişti. O dönemin bir Broadway komedisi olan 'The Widow Jones' (Dul Jones) dan uyarlanmış kısa bir sahneydi bu. Raff ve Gammon'un yönettikleri, sadece 30 saniye sürüyordu.

1896 yapımı 'The Kiss' filminde, Marry İrwin ve John C. Rice öpüşürken.

Bir Filmde 191 Öpücük

 1926 yılında, Warner Bros şirketi, John Barrymore'u Don Juan filminde baş rol olarak oynatır. 2 saat 47 dakika süren filmde, Don Juan, çeşitli 'sinyorita' ları 191 defa öpüyordur. Ortalam her 53 saniyede bir öpücük. Bir filmde, sayı olarak, öpüşme rekoruydu bu.
                          John Barrymore, Don Juan'da 191 öpücükten birine hazırlanırken...

En Uzun Öpüşme

Beyaz perdede en uzun öpüşme rekoru ise Jane Wyman ile Regis Toomey' in dir. 1941 yapımı olan, Lewis Seiler' in yönettiği 'You're in the Army Now' (Artık Ordudasın) komedisinde , bu çiftin bir öpüşmesi 3 dakika 5 saniye sürüyordu.

1941 yapımı 'You're in the Army Now' filminde, Regis Toomey, Jane Wyman ve Jimmy Durante
    
Sinemada ilk eşcinsel öpüşme

İlginç bir öpüşme daha... Bu defa, öpüşenler iki erkekti: 
Peter Finch ve Murray Head.
1971' de çevrilen 'Sunday Bloody Sunday' (Pazar Lanet Pazar), iki erkek ve bir kadından oluşan ilginç bir aşk üçgenini anlatıyordu. Yönetmen John Schlesinger, sahnenin çekimi tamamlandıktan sonra, 'Oyuncular pek etkilenmediler. Teknisyenler daha çok utandı.' demişti. Peter Finch, bir televizyon röportajında, bunu niçin yaptığı sorulunca, şu yanıtı vermişti; 'İngiltere için yaptım!'

1971 yapımı 'Sunday Bloody Sunday' filminde, Peter Finch ve Murray Head öpüşürken...

Kaynakça:
* (1982, Ocak). Beyazperdede Öpücükler. Sanat Olayı Dergisi, 13, 72.

Yorumlar